‘Wauw, dit wil ik m’n hele leven doen!’

Trinity, The Bride, Nikita, Lucy: stuk voor stuk vrouwen die je niet tegen je in het harnas wil jagen. Sterk, atletisch, niet snel bang te krijgen en ze staan meteen weer op. Tenminste, dat geldt dan voor de stuntvrouwen. Schokkend Nieuws sprak met een echte kick-ass girl: de Nederlandse stuntvrouw Wendy Vrijenhoek.

Wendy Vrijenhoek, lid van Nederlands belangrijkste Stuntteam Hammy de Beukelaar, is, met een beetje googlen, te zien in diverse reclames en videoclips. Ze werkte ook mee aan nationale en internationale filmproducties als NEW KIDS TURBO, KENAU en, binnenkort, KIDNAPPING MR. HEINEKEN. Met haar blonde haar en krachtige uitstraling valt Vrijenhoek op. Wat houdt haar vak precies in en hoe ver wil ze het schoppen?

Hoe ziet jouw doorsneeweek er uit?
‘Voor een stuntvrouw bestaan geen doorsneeweken. Het kan zijn dat je de ene week zeven dagen werkt en de andere week elke dag thuis zit. Het is heel onregelmatig. Maar altijd als ik niet werk, train ik veel. Het is belangrijk om in conditie te blijven en je technieken te trainen Ik zit al vanaf mijn zevende op ninjutsu, bij Sportschool Sleeswijk. Naast vechten is het voor een stuntvrouw ook van groot belang om acrobatiek te beheersen. Ik heb ook op turnen gezeten, maar de salto’s en overslagen die ik daar van kon gebruiken, trainen we nu ook met ninjutsu’.

En vanuit de vechtsport ben je in de stuntwereld terechtgekomen?
‘Ja, dat is heel geleidelijk gegaan. De sportschool werd gevraagd voor een stunt in de televisieserie Flodder en kwam zo in contact met het Stuntteam Hammy de Beukelaar. Dat beviel zo goed dat er meer samenwerkingen volgden. Ik was erg fanatiek met trainen en toen ze een meisje nodig hadden vroegen ze mij. Ik was twaalf jaar oud, stond op de set en dacht: Wauw, dit wil ik m’n hele leven gaan doen!’

Wat was je leukste klus tot nu toe?
‘Ik heb pas geleden mijn hoogtepunt qua stunts gehad – nou ja, ik hoop natuurlijk dat er nog veel meer volgen (lacht). In Lissabon nam ik een reclame op voor een Belgische bank, de BNP Parisbas Fortis. Als ons Stuntteam een aanvraag krijgt, kiezen Marco Maes en Willem de Beukelaer meestal een geschikt iemand uit of bevelen iemand aan. Maar voor deze reclame moest ik echt auditie doen, tegen stuntvrouwen uit heel Europa. Ik weet niet uit hoeveel vrouwen ik uiteindelijk ben gekozen, maar ik vond het heel bijzonder. Het werd een weekend vol stunts: een heel hoge tokkelbaan, klimmen in een liftschacht en van een bus naar een boom springen. Ik hoefde ook niemand te dubbelen, want ik heb eigenlijk gewoon de hoofdrol. Impossible heet het filmpje en het was heel erg tof om te doen. Dat is wel iets waar ik verder in zou willen groeien. Zoë Bell (die na jaren stuntwerk uiteindelijk in DEATH PROOF speelde) heeft dat bijvoorbeeld heel goed voor elkaar gekregen.’

Hoe bereid je je voor op zulke stunts?
‘Ik merk dat ik me steeds minder specifiek hoef voor te bereiden. Ik heb steeds meer ervaring en ik weet waartoe mijn lichaam in staat is. Voor grote stunts bereid ik me vooral mentaal goed voor. En natuurlijk moet je zorgen dat je helemaal fit bent, dus goed getraind, een goede conditie, maar zorg ook dat je uitgerust bent voordat je gaat filmen.’

Het is niet zo dat je ergens op een set kwam en dacht: ‘Moet ik dít doen?’
(Lacht) ‘Nee, dat heb ik gelukkig niet gehad. Je weet eigenlijk altijd wel wat er gaat gebeuren. Met kleinere stunts weet je niet altijd wat de precieze uitvoering zal zijn. Gelukkig kun je bouwen op je ervaring.’
‘Veiligheid is heel belangrijk. Je wordt daarom zorgvuldig begeleid door de stuntcoördinators, die heel goed weten hoe de stunt uitgevoerd moet worden. Zij kijken niet alleen naar wat jij kan, maar ook of alles rond de stunt veilig genoeg is, zoals de locatie en de kleding die je draagt. De stuntcoördinators beschermen je, maar het blijven stunts dus er zit altijd een risico aan vast. Er komt natuurlijk veel meer bij kijken dan alleen maar coole dingen doen. Je maakt vaak lange dagen, moet soms lang wachten, doet je stunt… en dan is het moment eigenlijk alweer voorbij, want je zit altijd maar kort in de film. Je moet niet alleen stoer zijn, je moet ook weten hoe het werkt op een set, fysiek fit zijn en beschikken over een bepaald concentratie- en doorzettingsvermogen. Je moet goed de risico’s zien en weten hoe je die kunt beperken.’

Je werkt niet alleen in Nederlandse, maar ook in internationale producties. Straks kunnen we je zien in KIDNAPPING MR. HEINEKEN. Bestaat er een verschil tussen nationaal en internationaal stunten?
‘Het is eigenlijk wel vergelijkbaar, vooral omdat je met je eigen stuntteam werkt. Voor de serie Covert Affairs heb ik de hoofdrolspeelster een aantal keer gedubbeld. We filmden in Hong Kong, Parijs, de Alpen… Dat was fantastisch, maar daar moest ik werken met een lokaal stuntteam. Dat is altijd wennen, hoewel het verschil vooral zit in communicatie, niet in de stunts zelf.’

Wat is je stunt in KIDNAPPING MR. HEINEKEN?
‘Het is écht een hele goede stunt, maar daar kan ik natuurlijk niets over zeggen, dat is nog geheim. (pauzeert) Maar dat was wel… Nee, dat ga ik niet zeggen (lacht). Eigenlijk heb ik de heftigste stunts gedaan voor de wat onbekendere dingen. In een reclame voor Ziggo vecht ik met een zwaard, vlieg ik door een deur heen en land ik in een bad, alsof ik rechtsstreeks uit KILL BILL kom! De videoclip Ta fête van Stromae, waarin ik een vechtscène doe, was ook een geweldige ervaring. Dat was net een film.’

Welke stunt in een film had jij nou graag zélf willen doen?
‘Het zal je niet verbazen dat ik graag actiefilms kijk. Ik hou vooral van vechten en train ook met stok en zwaarden. De vechtscène in CROUCHING TIGER, HIDDEN DRAGON tussen Michelle Yeoh en Ziyi Zhang is erg goed, maar ik moet ook denken aan een gevecht in THE AVENGERS, waarin Scarlett Johansson zit vastgeboden op een stoel. Ze knokt zich er een weg uit en maakt met die stoel een salto – dat had ik ook wel willen doen!

Scarlett Johansson, een bron van inspiratie?
‘Nou, vooral de stuntvrouw(en) die haar dubbelen!  Maar als je kijkt naar haar films en de stunts die daar in zitten, dan vind ik dat wel een voorbeeld, ja. Voor vrouwen is er sowieso veel minder werk, omdat vrouwelijke personages vaak minder gevaarlijke dingen doen. In films doen de mannen dat meestal. Maar qua heftigheid kunnen vrouwen echt wel hetzelfde aan als de mannen, hoor!’

Dit interview verscheen eerder als onderdeel van een stunt-special in SN#112.