IFA & Forum presenteren: Women Make Film

Wat een geweldige luxe, om, met nog ruim een half jaar te gaan tot de volgende editie van Internationaal Filmfestival Assen, een extra filmprogramma samen te stellen – en zo uitgebreid! Hoewel deze samenwerking met FORUM Groningen begon als bescheiden omlijsting van de prachtige documentaireserie Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, 2018), groeide het uit tot een programma met bijna een film per dag – elk gemaakt door een vrouwelijke regisseur.

De titels lopen ontzettend uiteen wat betreft thema, perspectieven, invloed en het decennium waarin ze zijn gemaakt, en bijna de helft wordt ingeleid door verschillende filmwetenschappers, -programmeurs en schrijvers. Tijdens de 42ste editie van IFA waren twee titels online te zien (Once Upon a Time in Venezuela en de première van The Sound of Maya Deren by Kinetophone), en de meeste andere films zag je tijdens eerdere edities in DNK. Maar in het Women Make Film-programma zitten ook films die nooit op IFA vertoond zijn.

Lees verder