Gilliam terugblik

Naar aanleiding van een boek over wetenschappelijke waarheden binnen het science-fictiongenre, keek ik onlangs opnieuw TWELVE MONKEYS. Deze film uit 1995 is geregisseerd door Terry Gilliam, en één van de weinig volledig sluitende tijdreisfilms zonder enige paradoxen (die doorgaans vanwege de plot genegeerd worden). Zeker een idee om in de toekomst eens goed in te duiken.

Voor nu hieronder wat ik vond van Gilliam’s nieuwste film: THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE (2018). Als Terry Gilliam terug in de tijd kon gaan en de hele productie opnieuw kon doen, zou hij vást een aantal andere keuzes maken – en hopelijk de vele tegenslagen weten te omzeilen.

In THE MAN WHO KILLED DON QUIXOTE volgen we het kronkelige pad tussen werkelijkheid en verbeelding, waarop schoenmaker-edelman Don Quixote en zijn regisseur-schildknaap hun weg zoeken. Regisseur Terry Gilliam heeft er zichtbaar plezier in om het hen zo lastig mogelijk te maken, zelfs als ze uiteindelijk voornamelijk maar wat ronddwalen.

Lees verder