Naar Moskou!

Afgelopen lente reisde ik in opdracht van Schokkend Nieuws naar Moskou: vijf dagen, drie interviews bij grote filmstudio’s (waarvan twee in het Russisch) en één geweldige rondleiding door het enorme Mosfilmconcern. De uren aan materiaal en de vele indrukken en foto’s resulteerden in een reisverslag en een uitgebreid interview.

REISVERSLAG | Rusland. Het land van filmslechteriken, kosmonauten en folklore. Van Sovjetcensuur, de Revolutie en blozende jongelingen die al zingend graanschoven opbinden. Maar het land kent ook een lange filmgeschiedenis en een turbulente filmindustrie. Henriëtte Poelman reisde naar drie filmstudio’s in Moskou, op zoek naar de vroegere én hedendaagse Russische genrefilm.

INTERVIEW | Andrej Apostolov, artistiek directeur van Gorky Film Studio en Karen Shakhnazarov, regisseur en directeur van Mosfilm, vertellen geanimeerd over de lange geschiedenis van hun studio’s, de Sovjettijd en de lastige kwestie binnen de Russische film: ‘de zoektocht naar ons eigen genre’. Maria Zatulovskaya, artistiek producent van het in 1994 door regisseur/producent Timur Bekmambetov opgerichte Bazelevs, doet mee via Skype.

Nieuwsgierig na deze intro’s? De volledige special is te lezen in het augustus/september nummer van Schokkend Nieuws (#133). Zie hier waar je deze nieuwste editie kunt kopen (of neem een abonnement)!